NADUGAČKO I NAŠIROKO A IPAK NAJKRAĆE ŠTO JE MOGLO

 

ukoliko želite da sebi približite Google oglase (a trebaće Vam sigurno) pročitajte tekst u nastavku

 

 

 

Biti relevantan u oglašavanju je jedan od osnovnih postulata dobrog marketinga.  Najbolja reklama je ona reklama koja nosi relevantnu poruku na pravo mesto u pravo vreme. Google Ads platforma pruža mogućnost da uz pomoć algoritma, takvu poruku pošaljemo potencijalnim kupcima, iz dva razloga:

 1. Zato što Google ni pod koju cenu ne želi da ometa svoje korisnike nerelevantnim sadržajem. Prosečan korisnik Google-a je navikao da putem pretrage nađe relevantan sadržaj koji mu je potreban, pa će i reklame putem Google Ads-a biti prikazane samo onima koji su zapravo zainteresovani za te reklame.
 2. Zato što je relevantna reklama veoma efikasna i za onoga koji je plasira, što je i logično.  Jednostavno, Google-ovi algoritmi su toliko napredni, jer na osnovu prethodnih iskustava korisnika Google pretrage i njihovog “ponašanja” na internetu mogu zaključiti da li je za nekog plasirana reklama relevantna ili ne.

 

Postoji još mnogo finesa i mogućnosti, ali ovo je neka osnovna politika Google-a zbog koje je i postao ono što je danas i od čega sigurno neće odustati u budućnosti.  Zapravo, Google konstantno radi na unapređenju relevantnosti primenjujući algoritme koji mogu da razumeju nameru onoga koji pretražuje i širi kontekst njegove pretrage.  Pri kreiranju i nakon plasiranja reklame, sama platforma daje ocenu konkretne reklame, tzv. “Quality Score”.  Mnogi su faktori koji utiču na samu ocenu, od toga kakav je naslov, opis reklame, grafika, ali i od praćenja ponašanja korisnika nakon što klikne na reklamu, gde se, na primer, prati koliko se korisnik zadrži na stranici na koju ga je sama reklama odvela.  Quality score direktno zavisi od relevantnosti reklame za potencijalnog kupca.

 

 

 

 

 

Ciljano oglašavanje

 

 

Targetiranje ili ciljano oglašavanje je savršen način da plasirate reklamu isključivo vašoj ciljnoj grupi i na taj način izbegnete nepotrebne troškove koji nastaju kada reklama stiže do onih kojima uopšte nije relevantna. Targetiranje je idealno za svaki tip biznisa, jer su mogućnosti ciljanja različite, veoma efikasne i skoro neograničene. U osnovi, postoje dve metode targetiranja. Prva je targetiranje ciljne grupe ili publike, a druga je targetiranje putem sadržaja.

         

Fokus kod targetiranje ciljne grupe je u analizi njenih karakteristika, kako bi iste uneli u podešavanje pre plasiranja same reklame. Cilj je da na osnovu ovih karakteristika reklama stigne do grupe ljudi koju interesuje vaša usluga ili proizvod. To može biti:

 1. Demografija ciljne grupe. Ovde se može odrediti geografska lokacija na kojoj će se reklama pojavljivati, kojoj starosnoj dobi će se reklama prikazivati, kom polu kao i na kojim uređajima će se prikazivati (PC, tablet, mobilni, TV).
 2. Interesovanja ciljne grupe. Interesovanja mogu biti određena na dva načina. Prvi je da se reklama prikazuje onim korisnicima koji su već gledali druge slične proizvode ili usluge. Drugi je da se reklama prikazuje na osnovu afiniteta ciljne grupe, odnosno u zavisnosti koje aplikacije koriste, šta čitaju po internetu, koje video snimke gledaju, koje kanale prate, itd.
 3. Remarketing oglašavanje. Reklama će se prikazivati onim korisnicima koji su već “videli” vaš proizvod ili uslugu. Dakle, oni koji ne postanu odmah kupci vašeg proizvoda ili usuge (a bili su na vašem vebsajtu ili su kliknuli na neku od vaših reklama) putem remarketinga imate mogućnost da samo njima ponovo prikažete reklamu koja će ih "pratiti" svuda po internetu.

 

 

 

 

 

Google Ads ciljano oglašavanje

 

 

Pored “gađanja” ciljne grupe, Google Ads pruža i mogućnost targetiranja putem sadržaja. Suština je u tome da se reklama prikaže na mestima gde korisnici traže sličan ili isti sadržaj onome koji je vezan za konkretnu reklamu. To može biti:

 1. Oglašavanje putem ključnih reči. Jedan je od najpopularnijih načina oglašavanja na Google Ads platformi, a svodi se na to da će se reklama pojaviti u samim rezultatima pretrage za određenu ključnu reč. Dakle, ukoliko korisnik u mestu predviđenom za pretragu ukuca, na primer, “postavljanje laminata cena”, pored regularnih rezultata, među njima će se pojaviti i oni koji su plaćeni da se tu pojave za pomenutu ključnu reč.
 2. Tematsko targetiranje. U ovom slučaju Google Ads pruža mogućnost da se reklama pojavi na onim sajtovima koji dele sličnu tematiku sa vašom, ili slično tržište sa vašim. Google analizira i određuje centralnu temu velikog broja relevantnih sajtova nakon čega distribuira reklamu najrelevantnijim. Ovo ne važi samo za sajtove koji imaju aktivire Google reklame, već i za YouTube, android aplikacije, ...
 3. „Placement” targetiranje. Zasniva se na tome da možete sami odrediti na kojim mestima će se reklama pojavljivati, odnosno na onim mestima gde mislite da je vaša publika. Na primer: ukoliko prodajete blender, reklama za isti se može pojaviti na sajtovima koji se bave kulinarstvom, receptima, zdravom hranom, smutijima, belom tehnikom, itd.

 

 

 

 

 

Lokacijsko oglašavanje

 

 

Mnogo je efikasnije, relevantnije i još uvek veoma jeftino u Srbiji.  Lokacijsko oglašavanje, odnosno targetiranje je veoma efikasno. Ako vam je osnovni interes lokalno tržište, onda 90% napora uložite u lokalno oglašavanje putem Google Ads. Odredite prečnik oko vašeg lokala gde će se reklama prikazivati, u ključne reči dodajte i samo lokaciju (npr. “kozmetički salon Novi Beograd") i neka se prikazuje samo onima koji žive u toj lokaciji ili se interesuju za tu lokaciju. 

 

 

 

 

 

Uređaji

 

 

Već je rečeno kod metoda targetiranja da postoji mogućnost prikazivanja ili ne prikazivanja reklame na određenoj vrsti uređaja. Google Ads platforma dopušta 4 kategorije uređaja: Desktop ili Laptop, Tablet uređaji, Mobilni telefoni i Smart televizori. Ukoliko se bavite prodajom torbi za laptop računare želećete da se reklama prikazuje samo onima koji poseduju laptop. Ova opcija vam pruža mogućnost da veoma precizno podesite reklamnu kampanju sa tekstom "torbe za laptop". Na ovaj način će svi oni koju poseduju laptop videti vašu reklamu na geografskoj lokaciji koju vi odredite. Efikasnost možete povećati uz pomoć Google Ads Remarketinga.

 

 

 

 

Google Ads Remarketing

 

 

Posetilac na Vašem sajtu je pogledao šta nudite i izašao sa sajta bez realizovane kupovine. Nije bitno je da li je taj posetilac došao na sajt prirodno putem pretrage ili preko vaše reklame negde na internetu. Mnogo je bitnije da ga uz pomoć remarketinga možemo ponovo “vratiti u igru”. Remarketing na Google Ads-u je metoda koju možete sprovesti ukoliko imate sajt. Reklamom možete ciljati one koji su već imali interakciju sa vašim brendom, reklamom, uslugom, proizvodom, itd. Dva su razloga zbog čega je ovo dobra i efikasna praksa u digitalnom marketingu:

 1. Na ovaj način se smanjuje nepotrebno rasipanje novca na najširi mogući auditorijum koji će vašu reklamu videti po prvi put zbog visokih troškova da se celi taj auditorijum pokrije, pogotovo ako se to mora raditi nekoliko puta. Umesto toga, već posle prvog puštanja reklame, pravi se saobraćaj sačinjen od onih koji su npr. kliknuli na reklamu, pa se u sledećoj interakciji, nova reklama pušta samo njima, zainteresovanima. Na ovaj način se ostvaruju uštede, a prodaja je efikasnija.
 2. Drugi razlog je upravo u toj efikasnosti. Jednostavno, oni koji su se već upoznali sa vašim brendom kroz reklamu ili posetom na sajt, mnogo su izvesniji kupci u budućnosti kada im ponovo pustite vašu reklamu. Pogotovo što ovde imate odrešene ruke da eksperimentišete sa tekstom i grafikom na reklami, kao i da im kroz smislenu kampanju od nekoliko reklama plasirate celokupnu priču, koja se mnogo češće kupuje od samih karakteristika vaših proizvoda ili usluga.

 

Od remarketinga ne treba bežati! To je dupla šansa za prodaju. Sigurno ste i sami primetili da vas neke reklame naprosto “jure” po internetu, a samo jednom ste pre toga tražili isti ili sličan proizvod po internetu. To se radi tako što se postavi određeni kod (google pixel) koji sakuplja informacije o svakom posetiocu sajta. Sakupljene informacije daju mogućnost da kasnije istom tom posetiocu ponovo plasirate reklamu. Zato se zove remarketing. Nekorišćenjem remarketinga propušta se realna prilika za prodaju, jer se u internet marketingu prodaja ne završava onog trenutka kada potencijalni kupac napusti sajt, već kada ne koristite remarketing. Remarketing daje odlične rezultate u kombinaciji sa drugim metodama targetiranja.

 

 

 

 

Gde google prikazuje reklame?

 

 

Kod Search Ads-a stvar je jasna, reklame se odmah prikazuju na prvoj strani za određenu ključnu reč. Međutim, kod Display Ads-a, reklame se ne prikazuju na prvoj strani, već na Google-ovoj mreži saradnika. Google mreža saradnika je najveća mreža na internetu, doseže do 90% svih internet korisnika. Ona se pre svega sastoji od ogromnog broja sajtova iz celoga sveta (preko 2 miliona). Svako ko želi, može da aktivira tzv. Google Ad Sense na svom sajtu i na taj način postane saradnik Googla i zaradi od svakog klika. To samom Google-u automatski pruža priliku da svoje reklame (odnosno reklame koje vi plasirate putem Google Ads platforme) pušta na svim tim sajtovima.

 

Pored ovakvih sajtova, Google-ove reklame se puštaju i na skoro svim njegovim servisima (npr. YouTube, svim aplikacijama iz Google Play Store-a, itd.), ali i na platformama drugih velikih igrača sa kojima ima saradnju, kao što je Viber. Dakle, ova mreža je ogromna, najveća na internetu, i zbog toga su Google-ove reklame najzastupljenije. Gde god korisnik interneta ode, da li na drugi sajtove, Viber, drugu aplikaciju, YouTube, stoje mesta gde će mu se vaša reklama pojaviti ukoliko spada u vašu ciljnu grupu ili gde će ga vaša reklama pratiti, ukoliko je u pod vašim remarketing pixel-om.

 

 

 

 

Google Ads ekstenzije

 

 

Kako bi objasnili šta su Google Ads ekstenzije i koja je njihova uloga, pre svega moramo sagledati od čega se sve sastoji jedna Google Ads reklama na bazi ključnih reči. Reklama izgleda ovako :

 • Naslov (engl. headline): Sme sadržati 3×30 karaktera (od “Quality Score-a” zavisi da li će Google dozvoliti da se vide sva 3 reda)

 • Link sajta (URL): link od sajta / (permalink – 15 karatera)

 • Opis (engl. description): 2×90 karaktera

 • Ekstenzije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekstenzije možete videti na primeru pretrage "pvc stolarija". Imate tri primera ekstenzije, linkove koji vode do pojedinačnih stranica na samom sajtu,  lokacijska ekstenzija i ekstenziju poziva i one izgledaju ovako:

 

Klikom na adresu, korisnik će odmah dobiti tačno mesto na Google mapama gde se kompanija nalazi. Na mobilnim uređajima ova ekstenzija je još interesantnija i efikasnija. Klikom na lokaciju automatski će se učitati Google mapa i pokrenuti GPS navigacija do mesta navedene kompanije što lokacijsku ekstenziju činiizuzetno pogodnom za pretragu putem mobilnih telefona. Možda i najbitnija je ekstenzija za poziv. Najefektivnija je kada se koristi samo za mobilni prikaz reklame.

 

U podešavanjima Google Ads kampanje, može se posebno podesiti kakav će prikaz reklame biti onima koji pretražuju sa PC-ja, i poseban prikaz onima koji pretražuju sa mobilnih telefona. Kao što je već navedeno, preko 70% internet saobraćaja obavlja se putem mobilnih uređaja, ali je pogodno i ovaj ostatak saobraćaja na pravi način iskoristiti.

 

 

 

 

 

Kako odrediti budžet za Google Ads kampanju

 

 

Budžet za celokupni marketing zavisi od planiranih ciljeva, od prepoznatljivosti vaših proizvoda ili usluga na tržištu, od tržištne niše, od jačine konkurencije, od kanala komnikacije (tradicionalni mediji, Društvene mreže, Google Ads, i drugo.), od sezonskih karakteristika vaših proizvoda ili usluga, od stope rasta, itd.

 

U proseku bi trebalo da iznosi između 10-20% ukupnog profita na mesečnom, kvartalnom ili godišnjem nivou i zavisi od gore pomenutih varijabli. Pod pretpostavkom da ste odredili budžet za marketing, postoji dva načina da deo istog alocirate za Google Ads kampanju. Prvi je da putem Google Ads Forcast Tool-a. To je alat na Google Ads platformi koji vam nudi da izaberete tržište (npr. Srbija), vremenski period, ključne reči i grupe ključnih reči, maksimalnu cenu klika, maksimalnu cenu koju ste spremni da platite za dovođenje novog kupca, cilj kampanje i još mogo parametara. Ova alatka će vam na kraju dati približnu sliku troškova cele kampanje za određeni period i očekivani broj klikova ili kupaca na osnovu koje možete planirati Google Ads budžet. Konkretnije korišćenje ove alatke objasnićemo u nekom od narednih tekstova.

 

Međutim, Google raspolaže sa malo manje podataka o domaćem tržištu u odnosu na globalno i za relevantnu procenu ponašanja kampanje, potrebni je veći budžet i ključne reči za koje imamo dovoljnu količinu podataka. Zato postoji još jedan pristup koji možete primeniti. Google Ads, kao što smo već napomenuli, je kod nas, u Srbiji, još uvek veoma povoljan, prosečna cena klika iznosi između 20-30 RSD. Ona zavisi od toga koliko je ta ključna reč “napadnuta” od konkurencije i već pominjanog “Quality Score-a”. Bez obzira na to, ovo je vaša šansa i treba je iskoristiti, jer za isti efekat u Americi ili Zapadnoj Evropi bi morali da izdvojite i do 20x više novca. Ovo vam pruža mogućnost, da sa relativno malim mesečnim iznosom od 100-200 evra testirate i pronađete ključne reči koje za vaš biznis donose najbolje rezultate. Dakle, uradite analizu ključnih reči, izaberite najbitnije, svrstajte ih u grupe i pokrenite kampanju prvi mesec uz minimalni budžet od 100 evra.

 

Već u prvoj, drugoj nedelji ćete imati neki uvid u to koje ključne reči bolje funkcionišu, koje bi trebalo izbaciti, a koje dodati. Međutim, naša praksa je da tek posle 30-50 klikova na ključnu reč, njen CPC (cost per click) uzimamo za relevantan, dok celokupnu metriku za dalje planiranje kampanje i budžeta, uzimamo u obzir tek nakon 2-3 meseca kampanje. Ovo je ujedno i naša preporuka za vas.

 

 

 

 

 

Šta su ključne reči?

 

 

Ključna reč je fraza koju korisnik ukucava u mesto za pretragu, kako bi došao do željenih rezultata i informacija. Na osnovu onoga što korisnici kucaju (ili onoga što mislite da kucaju), u Google Ads kampanji koja je bazirana na ključnim rečima, Vi birate za koje najrelevatnije fraze želite da se vaša reklama pojavi vaša reklama. Za bilo koju ključnu reč možete pustiti reklamu. Međutim, pre nego što to uradite potrebno je uraditi nekoliko stvari.

 

Pre svega, analizu ključnih reči kako bi stekli uvid u broj mesečnih pretraga, jačinu konkurencije, cenu po kliku za određenu ključnu reč, itd. Cilj vam je da nađete što više “jeftinih” ključnih reči sa što većim brojem mesečnih pretraga.

 

 

 

 

Analiza kljucnih reči

 

 

Analizu možete sprovesti putem Google Keyword Planner-a, alata koji se nalazi na Google Ads platformi, ali i Ubersuggest-a, alata koji koji služi istoj svrsi, samo je malo jednostavniji. Stvar koju morate imati u vidu je da postoje 3 načina po kojima će se vaša reklama prikazivati za izabrane ključne reči.

 1. Broad match – Ako izaberete ovaj tip prikazivanja, vaša reklama se može pojaviti i onima koji kucaju slične pojmove u pretrazi. Odnosi se na slične varijacije, povezane varijacije, sinonime, množinu, greške u kucanju, itd.
 2. Phrase match – Ovaj tip prikazivanja je malo “uži” od prethodnog i odnosi se na veoma bliske varijacije osnovnoj ključnoj reči sa eventualnim prefiksom ili sufiksom. Ako je ključna reč “patike za fudbal”, reklama se može pojaviti onome ko kuca “Adidas patike za fudbal”, “Adidas patike za fudbal akcija”, ali ne i onima koji kucaju “Adidas kopačke”.
 3. Exact match – Poslednji tip prikazivanja je najuži mogući i reklama će se prikazivati samo onima koji ukucaju istu ključnu reč za koju ste platili reklami ili za neku njenu najbližu moguću varijaciju.

 

 

 

 

 

Optimizacija reklama i Quality score

 

 

Optimizacija Google Ads kampanje je nešto na čemu je potrebno konstantno raditi. Optimizacija kampanje kroz podizanja kvaliteta same reklame (Quality Score-a) je neophodna kako bi Google vašu reklamu plasirao na visoke pozicije. Visina budžeta i cena koju ste spremni da platite za određene ključne reči jesu jedan od faktora uspešne reklame, ali ne i najbitniji. Često se dešava u praksi da naši klijenti dobiju mnogo efikasniju reklamu za manje novca nego što to postignu njihovi konkurenti koji ulože i nekoliko puta više novca!

 

Tajna je, pre svega, u visokom Quality Score-u, ali i dobroj strategiji aukcije, uz konstantno testiranje i optimizaciju kampanje i ključnih reči. Evo nekoliko saveta kako da podignete kvalitet reklame, smanjite cenu klika, što automatski utiče i na veću konverziju, odnosno procenat kupovine i samu prodaju vaših proizvoda i usluga.

 1. Podizanje Quality Score-a, odnosno optimizacija faktora koji utiču na pomenuti index. Kreće se od 0 do 100 ili u oceni od 1 do 10, a glavni faktori koji utiču na kvalitet su: Relevantnost reklame, Iskustvo korisnika na stranici na koju ga reklama odvede i Očekivani procenat klikova (CTR – Click Trough Rate). O kreiranju dobre reklame, pisanju relevantnog teksta i marketinške poruke, odnosno tzv. copywriting-u, govorićemo više u nastavku teksta. Prva stvar koju možete da uradite je da jednostavno razmislite da li naslov, opis i ekstenzije reklame zaista zvuče relevantno i imaju smisla da se pojavljuju za određenu ključnu reč. Drižite se logike! Za svaki termin koji korisnik kuca u Google pretragu, vaša reklama mu mora dati rešenje njegovog problema i mora izazvati pozitivno korisničko iskustvo pre i nakon klika na nju, ako želite da isti postane kupac. Naravno, neće svaki korisnik postati kupac, ali će na ovaj način to biti izvesnije i sam Google će vas nagraditi nižom cenom klika, odnosno nižom cenom akvizicije jednog kupca.
 2. Napravite bar 4 reklame za jednu grupu ključnih reči. Dakle, ne za jednu ključnu reč, već za grupu ključnih reči koja se sastoji od osnovne i nekoliko njenih varijacija. Razlog ovome je što čak ni najiskusniji marketing stučnjaci na svetu ne mogu nisu u stanju da pre testa procene koja i kakva će reklama da da najbolje rezultate. Oni zapravo rade upravo ovo, naprave nekoliko različitih reklama i svakoj dodaju neku specifičnost za koju misle da može napraviti razliku, zatim ih testiraju. One reklame koje se pokažu najbolje koriste se dalje u kampanju, optimizuju se, i najveći deo budžeta ide ka njima.
 3. Koristite sve relevantne ekstenzije o kojima smo govorili. Kada god mislite da ekstenzija može povećati pažnju, broj klikova, olakšati korisničko iskustvo, skratiti proces komunikacije, i u krajnjoj liniji povećati relevantnost – Koristite ih! Za pojedinačne ključne reči ili grupe ključnih reči, nebitno je, ekstenzije mogu drastično da povećaju efekat plasiranih reklama.
 4. Odlučite se za adekvatnu strategiju akucije (engl. bidding strategy). Zapravo, zbog čega se ovo zove strategija “akucije”? Naime, vi niste jedini koji “konkurišu”, odnosno plaćaju reklamu za određenu ključnu reč. Vaši konkurenti takođe to rade, i zbog toga je sistem aukcije ovde satupljen. Jednostavno, ko ponudi više za neku ključnu reč, više će se puta prikazati. Međutim, kao što smo već rekli, ovo nije jedini parametar od čega zavisi domet i efikasnost plasirane reklame. Ali.. Ukoliko izaberete, na primer strategiju “Max CPC Bids”, odnosno postavite maksimalnu cenu koju ste spremni da platite za jedan klik, vremenom će se cena klika optimizovati i opasti.
 5. Analiza ključnih reči! Izdvojte malo više vremena za analizu ključnih reči. Koji god alat koristili od spomenutih, bitno je da lepo istražite ključne reči. Uvek, pogotovo na domaćem tržištu, mogu da se nađu ključne reči koje su vama relevantne, a koje vaši konkurenti nisu toliko, pa čak nisu uopšte napali. Vrlo lako vam se može desiti da pronađete ključnu reč koja košta 5 dinara po kliku, a ima veći mesečni broj pretraga nego neku koju vi i vaši konkurenti plaćate 100 dinara po kliku. Takođe, istražite i duge i kratke fraze ključnih reči. Nemojte se ograničavati na jednu ili kombinaciju dve-tri reči. Tzv. “long-tail keywords”, mogu biti skriveni rudnik zlata za vaš proizvod ili uslugu, jer Google razume kontekst, i može vam se desiti da vam “koja je najbolja maska za lice” ključna reč, donese ogromnu prodaju vaših dermatoloških preparata po smešnoj ceni. Često kroz par meseci kampanje, kada imate više podataka za analizu, ovakve ključne reči će vam se same ukazati, i uglavnom bivaju bez konkurencije.